piątek, 22 marca 2013

Wielkanocne dania.

Dzisiaj coraz więcej osób rezygnuje z tradycji Wielkanocnej na rzecz miło spędzonego weekendu. Najlepiej w ogóle za granicą.dom weselny kolo LegionowaSzkoda ponieważ Wielkanoc zawsze przegrywała z bożym Narodzeniem a tak naprawdę to święta wielkiej nocy są dla chrześcijan najważniejsze. Coraz częściej zachwycamy się tym co obce zamiast doceniać to co nasze. Marketing głownie dużych firm handlowych nauczył nas na wzór amerykański bawić się w Halloween. Ten sam marketing już dość dawno nauczył nas obchodzić święto zwane walentynkami. Z czasem pewnie nauczymy się również obchodzić święto wiosny. Zamiast po prostu utopić marzannę:) Swieta wielkanocne to dzisiaj urozmaicone przekąski i potrawy z całego świata. Wypierają jajka w majonezie i sałatkę jarzynową o szynkach wędzonych w beczce na podwórku nie może być mowy. To co obce często jest inne i ciekawe ale pamiętajmy że postrzeganie polskiej kuchni jako tej nudnej w której mamy tłusty schabowy z kapustą jest jedynie wyrazem ignorancji i braku wiedzy. W polskiej kuch mamy czterysta podstawowych zup! Mamy masę przypraw i przede wszystkim umiemy je wykorzystywać. Polskie dania zawsze były marynowane, peklowane, wędzone i doprawiane. Polacy są świetnymi kucharzami. Polska kuchnia nie jest jakoś bardzo rozpowszechniona na świecie ponieważ jest zwyczajnie w świecie trudna i wymagająca wiedzy. Szał na świecie robi kuchnia włoska i japońska, są to kuchnie zwyczajne dużo prostsze niż nasza. Dla tego warto pytać babcie o stare przepisy, warto szukać w starych książkach. Dla własnej przyjemności i podtrzymywania tradycji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz